Met je videocamera wil je mooie video’s gaan maken. Natuurlijk kan je direct beginnen met het filmen, je hebt de handleiding van je camera gelezen en je eerste film is daar. Maar wat blijkt nu? je beelden zijn niet helemaal 100% gelukt. Denk dan aan onze 10 tips om een betere en mooiere opname te kunnen maken.

Tip 1. Maak je lens schoon

Je hebt een mooie videocamera aangeschaft en je wil gaan filmen. Het eerste waar je dan op moet gaan letten, is dat je de lens goed gaat schoonhouden. Je lens is kwetsbaar en je verzamelt er snel vuil op. Vuil of krasjes kunnen je film danig verstoren. Niets is zo vervelend om een vlekje in je film te zien, of dat door de stof op je lens, je video er “mistig” gaat uitzien.

Wat je daar aan kan doen??? Schoonmaken natuurlijk. Maar aan dat schoonmaken zitten natuurlijk wel regels. Ga nooit met enige kras veroorzakende middelen je lens te lijf. Een kras is “bijna” niet meer van je lens te halen. Er zijn vele schoonmaak spullen te koop voor je lens.

Eigenlijk is een simpele en goedkope oplossing, de aanschaf van tissues voor je lens en wat lens vloeistof. Let wel op dat je geen gewone tissues koopt. Deze laten onbedoeld pluisjes achter, en dan heb je het stof en of vuil verwijderd, zit je met pluisjes op je lens…

Gebruik ook geen busjes met samengeperste lucht. De kans bestaat dat je per ongeluk wat drijfgas vloeibaar op je camera spuit, met eventuele beschadiging van je lens tot gevolg. Koop liever een soort blaasbalgje. Heel eenvoudig. Om je lens schoon te maken, knijp je diverse malen in de balg, en stootjes lucht blazen de grootste vuiltjes weg. Dit is belangrijk voordat je met je lens tissues gaat werken. De grotere vuiltjes kunnen namelijk je lens beschadigen. (krassen)

Dan zie je veel mensen de lens schoonmaken met een microvezel doekje. Van het soort waarmee je je bril schoonmaakt. Jammer genoeg heb je hier ook de kans dat er onbedoeld pluisjes achterblijven die je niet direct zit. Op je video echter des te meer. 

Tip 2. Zorg ervoor dat je accu’s opgeladen zijn.

Niets is zo vervelend als je iets wilt gaan opnemen, en je ziet in je zoeker het lampje aangaan dat je accu bijna leeg is. Zorg de avond voordat je weggaat dat je je accu’s oplaadt. Schaf desnoods een extra accu aan, zodat je in het geval dat de accu bijna leeg is, deze snel kunt wisselen. Waar je ook rekening mee moet houden, is dat de kou invloed heeft op de spanning in je accu. Je accu gaat ineens een stuk korter mee.

Tip 3. Zorg voor voldoende opslag

Je bent druk aan het filmen en nu geeft je camera aan dat je kaart vol is. Een film opnemen kost nu eenmaal veel aan ruimte. Zorg er dus voor dat je opslagmedium groot genoeg is, en schaf desnoods meerdere kaarten aan. Je staat dan niet voor verrassingen dat je kaart vol zit. 

Tip 4. Houd je camera recht.

Niets is zo vervelend om bij het kijken naar een video, het gevoel te krijgen dat alles uit het beeld loopt. Met andere woorden dat je het scheef gefilmd hebt. Zorg ervoor dat je je camera altijd recht houdt. Heb je een mogelijkheid om een raster aan te zetten in je camera, is het eenvoudig om je camera recht te houden. Een andere optie is natuurlijk het gebruik van een statief die je waterpas neerzet.

Tip 5. Vermijd onnodig pannen en zoomen

Als je voor de eerste keer een video camera gaat gebruiken, heeft iedereen de neiging om de zoom knop veel te gebruiken bij een pan beweging. Als je dat doet bestaat de kans dat kijkers van je video, misschien wel zeeziek gaan afhaken. Als je bijvoorbeeld een actie scene filmt, laat de beweging van die actie dan domineren, dat ziet er natuurlijk uit. Stop met hemzelf veelvuldig toevoegen van zoom en pan beelden van die actie. Het beïnvloedt de opname negatief.

Zorg ervoor dat eer een reden is voor het pannen en zoomen.  Als je een sportwedstrijd verslaat, dan volg je de actie door de bal te volgen. Bij honkbal bijvoorbeeld, kantel je de camera om de bal te volgen als die geraakt wordt, of je maakt een spannende beweging bij bijvoorbeeld een tennis partij. 

Tip 6. Stilhouden van je camera.

Kijken naar een video waarin het beeld trilt of schokt, is niet prettig om naar te kijken. Je werk wat je aan het maken van de video hebt gehad, is dan verspilde moeite geweest, want na een keer kijken zal je niet snel nog eens kijken naar een bewegend beeld.  Hoe zorg je ervoor dat je dit niet krijgt? Als eerste kan je je lichaam zo “vastzetten” zodat je zelfs als je ademhaalt de camera stil houdt. Gebruik bijvoorbeeld een muur, de grond of een boom waartegen je je lichaam aanzet en je camera fixeert. Als je dit goed beheerst, heb je geen statief nodig en scheelt je een hoop gesjouw. Ben je niet goed in bovenstaande, zorg dan voor een goed statief. Een statief zorgt ervoor dat je camera stil en trillingsvrij staat, en gegarandeerd een strakker beeld geeft.  Ben je je statief vergeten? gebruik dan zoals omschreven je lichaam, muur of wat dan ook om je camera stabiel te houden. Zorg ervoor dat als er een stadsshot op je camera zit, je deze ook aanzet.

Tip 7. Zet een “snor” op je camera.

Als je een microfoon gebruikt bij je camera, zet er dan een windkap op. Dit zorgt ervoor dat je minder omgevingsgeluid krijgt in je video. Denk bijvoorbeeld aan de wind.

Tip 8 Krijg goede resultaten bij het buiten filmen.

Als je buiten filmt, zou je denken dat dat nou eenvoudig is. Niets is echter minder waar. JE hebt meet een hele grote lichtbron te maken en dat is de zon. Zorg ervoor dat je die in je rug hebt. Dus hou de positie van die lichtbron goed in de gaten. Als je een opname maakt met de zon in je rug, zullen veel mensen roepen dat de zon ze verblindt. Als je uitlegt dat als je met de zon in de rug van de persoon is, krijg je de gezichten in een silhouet. Een goede oplossing als je zo een opname zou maken, is het gebruik maken van reflectors. Die ”pakken” de zon, en projecteren die weer terug op de persoon zodat de schaduw plekken weer worden opgelicht. 


Let ook op de instellingen van je camera. De whitebalance moet goed staan. Immers, de kleurwaarde van een opname buiten is heel anders dan een kleurwaarde van een opname binnen. 

Tip 9. Vergeet niet om goed geluid op te nemen

Tijdens het vastleggen van een video, kan een goede audio een must zijn. Je komt dan niet meer toe met de microfoon van je camera. T

De twee meest voorkomende fouten met geluid zijn om te vergeten geluid op te nemen en om het geluid te monitoren. Denk aan een koptelefoon, zodat je hoort wat je opneemt. Anders loop je het risico dat je geweldige beelden hebt geschoten, maar bij thuiskomst blijkt dat het geluid er niet is…. Geweldige beelden van spelende kinderen of een mooi shot van een wedstrijd, maar wat is dat nu zonder geluid???

Luisteren naar het geluid met een koptelefoon kan dergelijke fouten voorkomen. Ook hoor je wat je opneemt. Het kan zomaar zijn dat er een storend nevengeluid is, bijvoorbeeld het gezoem van een airco. Niets zo vervelend om dat naderhand te horen en dit moet proberen te verwijderen tijdens het editten van je video.

Tip 10. Pas je belichting aan

Als je de belichting negeert tijdens het maken van een opname binnen, zal je video er donker gaan uitzien. Zorg daarom voor wat extra maatregelen.

Als je je eigen verlichting toevoegt is dat natuurlijk ideaal. Je kan wat led lampen gebruiken of andere lichtbronnen. Heb je dit niet, bekijk dan de aanwezige lichtbronnen. Een binnen schijnende zon die dan een gefilmd object verlicht, kan erg mooi zijn. Al je mensen filmt, probeer dan zoveel mogelijk licht te krijgen in de gezichten. Film je overdag en de zon schijnt weer eens binnen, gebruik die dan. Je kan zelfs eenvoudig mooie effecten creëren door een luxaflex eens half open te zetten. Laat je echter nooit verleiden door plafondlampen. Ze lijken misschien heerlijk helder, maar vergeet niet dat je voornamelijk de bovenkant van iemands hoofd verlichten. De gelaatsuitdrukkingen van iemand worden dan wat schimmig. 

Het gebruik van lampen voor te verlichten geven je video een mooie uitstraling. Helder en duidelijk. Geen of weinig schaduwen. Maar onthoudt dat een teveel aan licht, je opname ook kan bederven. Je haalt het “leven” uit de opname. Maar is dat het beeld dat je zocht? Misschien soms, maar beslist niet altijd. Het weten hoe je je lichten kan positioneren om bijvoorbeeld een dramatisch effect te krijgen, geven toch een betere “look” aan je video.  Weten waar je lichten te positioneren kan het verschil maken tussen de belevenis van je kijker. Geef je ze een natuurlijk ogende video, of geef je ze de indruk dat ze naar een operatiekamer aan het kijken zijn.