Je kent het gevoel wel. Je hebt een mooie video camera aangeschaft en wilt gaan filmen. Maar hoe? Waar moet je opletten? Hoe begin ik met een film? Als beginner heb je vele vragen. Een goede oplossing voor alle vragen, is het lid worden van onze video club. Maar natuurlijk kan je ook onze beginnersgids gaan gebruiken.

 Algemeen

Hoe maak ik een video?

Dat is een goede vraag, Eindelijk iemand die dit durft te vragen. Nou let op. Ongeacht alle informatie die je hier kunt vinden, is het erg simpel.

  • Schrijf op waar je video over moet gaan, en kies een muziekje uit
  • Pak je camera en film wat je opgeschreven hebt
  • Bewerk alles wat je gemaakt hebt, en plak dat aan elkaar zoals je het opgeschreven hebt
  • Exporteer je video, en gooi het op YouTube of Vimeo
  • Klaar!

Het is een manier, wel zeer kort door de bocht, maar het is een manier… Of het de juiste manier is? Eerlijk? Natuurlijk niet. Het maken van een goede video omvat meer als het lijstje wat hierboven staat. Een goede video of een videoproductie kan een heel divers en erg groot zijn, natuurlijk afhankelijk van hoever jij wilt gaan.

Kan ik direct commentaar krijgen?

Dit is wel erg snel geloof ik. Je vraagt net hoe je een video moest maken. Normaal gesproken beoordelen wij de films op de filmavonden. Maar alleen als jij dat wilt. Je kan vragen om tips of verbeterpunten, maar dat hoeft natuurlijk niet. Je kan je film ook vertonen. Als je net begint zou het handig zijn om je film te vertonen op een avond en te vragen of men tips voor je heeft. Je leert daar erg veel van. Maar nogmaals dat is aan jou. Een positieve feedback kan erg prettig zijn.

Wat is de beste workflow?

Plan je video, Film, Bewerk, Exporteer. Alles wat hier achteraan komt, extra. Bijvoorbeeld, als je een video maakt volgens een draaiboek, wil dit niet zeggen dat je start op pagina een en dan werkt naar het einde. Als je je video maakt, plan je je beelden op locatie en de beschikbare tijd. Als je alle talenten, materialen en spullen bij elkaar hebt voor bijvoorbeeld scene 4 en scene 7, maak je dan niet ongerust over de andere scenes en begin met deze twee.

Pre-Productie

Ik hou best van risico’s. Waarom moet ik alles plannen?

Als je van risico’s houdt, bedoel je dan risico’s op het randje van een ramp? Als dat zo is… Ga ervoor, dan is deze uitleg niet voor jou. Voor iedereen die daar anders over denkt, waarschuwen wij dat het maken en editten van een video veel kan gaan kosten. Denk bijvoorbeeld aan het huren van een camera, toch al snel een 100 euro per dag. Of belichting, of misschien het huren van acteurs of,of,of. Zou het dan niet wenselijk zijn dat het maken van je video keurig op tijd en plaats kan gebeuren volgens een draaiboek? Dat bespaart je veel tijd en waarschijnlijk ook kosten.

Als je ene video maakt van je kinderen of kleinkinderen, dan gebruik je geen draaiboek of script. Je gaat dan intuïtief te werk en maakt er een leuke video van. Hoe groter echter je videoplan wordt, hoe beter het is om een draaiboek en een script te gaan gebruiken.Tijd is geld en je kan je geld mar een keer uitgeven.

Heb ik echt een Storyboard nodig?

Je hebt geen Storyboard nodig als de situatie er niet om vraagt. Storyboarding is het best te gebruiken als je een specifiek beeld wil hebben van je video en je dit wilt uitleggen aan anderen, bijvoorbeeld de cameraman en of acteurs. Ook kan je een eventuele kl;ant laten zien hoe de video er ongeveer gaat uitzien. Het hoeven maar schetsen te zijn van bijvoorbeeld een route die een auto moet rijden, of de weg die een persoon moet lopen en ga zo maar door. Het is een zeer nuttig hulpmiddel ..

Wat heb ik aan een storyboard. ik kan niet tekenen.

Een storyboard hoeft niet mooi te zijn, alhoewel het er wel mooi uitziet dan. Een storyboard moet juist vooral functioneel zijn. Zogeheten “stick” poppetjes en schetsen zijn voldoende. JE kan een storyboard ook maken aan de hand van foto’s. Je kan bijvoorbeeld laten zien welke kleuren kleren een acteur aan moet hebben, de richting van de camera’s tekenen. Eigenlijk alles die anderen kan duidelijk maken hoe jij je beeld wilt maken.

Ik wil een film maken.. Hoe begin ik met mijn eerste script?

Een verhaal kunnen maken is een kunst, het schrijven van een dergelijk verhaal is al ontelbare keren onderzocht. Hoe beter je jezelf leert om dit te doen, des te beter je eindresultaat gaat worden. Er zijn vele boeken geschreven over het schrijven van een scenario, bij Bol.com vindt je diverse boeken in diverse talen. Wil je snel beginnenonline, kan je het programma CELTX downloaden en gaan gebruiken. Het is gratis software dus je kan je daar geen bult aan vallen.

 Productie

Welke camera moet ik kopen?

Er is geen enkele camera die voor iedereen geschikt is. Voor het aanschaffen van een videocamera, ga je bij jezelf na wat je voor video je wilt maken. Ga dan op zoek naar camera’s.

Welke microfoon moet ik kopen?

Als je van muziek houdt, zal dat je helpen om de juiste audio onder je video te zetten. Je luistert dan naar de kwaliteit van je muziek en of audio. Dat gezegd hebbende: Laveliers en richtmicrofoons zijn meestal geschikt voor video. Als je maar een microfoon kan kopen, kijk dan eens naar de richtmicrofoon. JE kan deze in de meeste gevallen goed gebruiken en is erg flexibel. Het enige nadeel kan zijn dat iemand hem misschien moet vasthouden.

Draadloze microfoons inclusief ontvangers zijn ook goede microfoons.  Dit zijn de Laveliers. Nadeel is dat je deze aan een persoon bevestigd en je dus ook maar een persoon goed verstaat. Het voordeel is dat eenmaal opgespeld, iedereen die microfoon vergeet en heel natuurlijk zal blijven. Men vergeet dat ze er zijn. Als je opnames maakt met microfoons, gebruik dan ook een koptelefoon. Je hoort dan de audio die je opneemt. Dit zorgt dat je bij het editten niet voor verrassingen komt te staan.

Hoe laat ik mijn video eruit zien als een film?

Een aantal jaren gelden was dat een erg moeilijke vraag met een erg moeilijk antwoord. Maar heden ten dage is het erg makkelijk. Pak een DSLR of een videocamera, zet de framerate op 25, zet je diafragma op het kleinste getal en je bent al halverwege. Voeg daarnaast wat dramatisch licht toe en maak wat close ups en je bent bijna klaar. Er zijn vele gereedschappen dat net dat beetje extra toe kunnen voegen aan je video. Wat te denken aan een beetje Grain, voor net dat beetje meer film gevoel. En natuurlijk je licht opsteken bij een videoclub. De mensen daar kunnen je ook goed op weg helpen.

Welke goedkoopste lampen moet ik hebben?

Er zijn vele sets te koop op internet.  Normaal gesproken ziet een set lampen er als volgt uit. Drie of vier lampen met statief en een paar extra’s zoals barndoors, gels of paraplu’s. Ook een softbox kan wonderen doen.

Kan ik normaal licht gebruiken?

Natuurlijk. Normaal licht zal voor de meeste beginners voldoende zijn. Tenminste als ze de juiste hoeveelheid licht hebben om je video te kunnen maken. Kom je tekort aan het natuurlijke licht, kan je misschien licht invullen door bijvoorbeeld reflectieschermen te gebruiken. Of zet er een lamp bij. Maar let op… wees voorzichtig daarmee. Onthoudt dat een bouwlamp veel warmte genereert. Als je daar een gel voor zou doen, bestaat de kans dat je een brandje krijgt.

Moet ik een DSLR gebruiken of een videocamera?

De huidige DSLR camera’s zijn ook geschikt voor filmen. Je ziet ze steeds meer gebruikt worden. Er zijn al diverse cineasten uitgeweken naar de HD DSLR camera’s. Een veel gehoorde reden is dat de sensor in een DSLR vele malen groter is dan in veel videocamera’s. Vooral in de camera’s onder de 2000 Euro. Het belangrijkste voordeel van een dergelijk grote sensor, is dat je onder meer een erg kleine scherptediepte kan krijgen. Ook in combinatie met een groothoeklens. Dit voordeel geeft veel vrijheid om de aandacht te verleggen tijdens een opname. Deze scherptediepte kan ook verkregen worden met een videocamera, maar dan heb je het al snel over grotere camera’s. Daarnaast vallen deze grotere sensors in de smaak van velen door het grotere dynamische bereik. Als je dit goed bekijkt, kom je bijna in de buurt van professionele camera’s die het tienvoudige kosten van een goede DSLR. Een videocamerais uitermate geschikt voor evenementen en dergelijke. JE bent flexibel en hebt meer controle over je camera. Met een DSLR heb je toch wat meer tijd nodig om dit te bereiken. Kortom, de meningen zijn verdeeld…

In welke frame-rate moet ik filmen?

De framerates:

  • Filmrate voor film ? 25 p
  • Filmrate voor televisie? 25p/50I
  • Sport of alles waar je eventuel later een goede slow motion van wil? 60P
  • Home video? Alles wat je maar wilt

 

Post Productie

Welke codec is het beste?

Er is geen “beste” codec. Alleen verschillende codes. Cineform,ProRes, DnxHD geven je de beste kwaliteit maar direct de grootste bestanden. Als je MPEG-4 of H.264 pakt, is de kwaliteit minder, maar je bestanden zijn veel kleiner en makkelijker te managen.

Wat is het verschil tussen AVCHD en H.264

AVCHD is een bestand en H.264 is een Code. Je kunt het ook zo onthouden: AVCHD is het bestand en H.264 is de programmacode die zorg draagt voor de compressie en decompressie van je bestand.

Een Mac of een PC?

Mmmm…  Dat is een lastige vraag. Laat ik proberen om het zo diplomatiek mogelijk te brengen…

Voor het overgrote deel is het een persoonlijke voorkeur. Als je al verknocht bent aan een bepaalde software, controleer dan op welk platform deze software kan draaien. JE baseert je keuze dan op de software, zoals bijvoorbeeld Pinnacle. Deze draait alleen op Windows en Final cut Pro draait alleen op Macintosh.  In het verleden koos de grafische industrie voornamelijk voor Macintosh, maar dat is heeeeel langzaam aan het veranderen. Als je ooit van plan bent om professioneel aan de gang te gaan als editor, draag er dan zorg voor dat je beide platforms beheerst.

Waar kan ik goede muziek vinden?

Een goede vraag. De muziek industrie kan meedogenloos zijn. Voordat je het weet heb je huizenhoge claims aan je video (broek) hangen. Er zijn erg veel royalty free muziek providers en sommigen zijn zelfs gratis. Wat je ook doet, controleer eerst waar de rechten van de muziek liggen. Anders gaat het budget wat je had, vele malen op aan claims. Onze videoclub is aangesloten bij NOVA en NB80. Als je een video maakt voor een wedstrijd, zitten daar de muziekrechten in verworven..

Welke software is goed voor een beginner?

Als je nog nooit een edit programma hebt gebruikt, kies dan een gratis programma. Imovie voor de Mac en Movie Maker voor Windows. Beide zijn geweldig voor beginners. Als je meer gevorderd bent, vraag dan eens raad op een clubavond welk programma je het beste kan gebruiken, of ga eens kijken bij iemand hoe een pakket werkt. Baseer daar je keuze op. De meeste editing pakketten zijn duur…